Byli jsme a budem...

Jak se připravuje kotlíkový guláš (bográcsgulyás)?

12. dubna 2013 v 19:11 |  Různé

Přísady pro 4 osoby: hovězí maso 500 g, olej 8 cl, cibule 200 g, červená paprika 20 g, sůl 20 g, kmín 1 g, česnek 5 g, brambory 600 g, paprikové lusky 100 g, rajčata 800 g. Noky: mouka 60 g, vejce 1 ks, sůl 2 g
Příprava: Jedná se o charakteristické maďarské jídlo, chloubu maďarské kuchyně, světoznámý pokrm oceňovaný labužníky, jež milují typická jednoduchá jídla. Hovězí maso omýt a nakrájet na malé kousky. V hrnci zahřát olej a nechat zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavit z plotny a zaprášit sladkou červenou paprikou. Rychle promíchat, přilít trochu vody a vařit tak dlouho, dokud se voda nevyvaří, vše dusit ve vlastní šťávě. Přidat pokrájené maso, osolit, promíchat a pod pokličkou dusit při mírné teplotě až se vývar z masa vyvaří, přidat kmín a prolisovaný česnek. Koření promíchat a stále přilévat jen tolik vody, aby se maso dusilo v troše vývaru. Mezitím pokrájet omyté brambory na kostičky 1x1 cm a nechat stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájet na stejně velké kousky. Z vejce, mouky, vody a soli vypracovat tuhé těsto a na pomoučeném vále utvořit malé nočky. Uvařit je v lehce osolené vodě, přecedit, hodně propláchnout studenou vodou a odložit stranou. Když je maso téměř měkké, vodu vyvařit a přidat připravené brambory a papriku. Dobře promíchat a několik minut společně orestovat. Pak zalít cca 1 l vody a při mírné teplotě vařit. Po přejití varem přidat rajčata a vše uvařit doměkka. Poté přidat připravené noky a nechat ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolit nebo přidat trochu pálivé papriky. Dobrý kotlíkový guláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi vydatný, neboť se jedná o typické "Jídlo z jednoho hrnce". Servírovat horké, v polévkové misce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Libor Libor | 12. dubna 2013 v 19:38 | Reagovat

Podle mé lepší polovičky je výše uvedený text tou nejortodoxnější maďarskou recepturou bez zbytečných vychytávek.
Prosím též o návrhy na proviantní zabezpečení celé akce.
Propiant je jasný: Pilsner Urquell a nouzově voda v místní studánce.

2 Ája Ája | 13. dubna 2013 v 8:46 | Reagovat

Při čtení receptu už se mi sbíhají sliny! Domlouvala jsem s Vláďou možnost koupit pár vychvalovaných brodských buřtíků, abychom překlenuli dobu, než se guláš uvaří - přece jen to v tom větším množství bude nějakou chvilku trvat, tak abychom nepadli hlady :-D A pro případné odpůrce noků - a k buřtům - by byl vhodný chléb. Tímto se také hlásím k účasti, nevím, proč jsem to ještě neudělala, kyž s tím od začátku počítám! Tak AHOJ!

3 Honza V. Honza V. | 15. dubna 2013 v 6:58 | Reagovat

Vypadá to převelice mlsně, jen bych změnil poměr paprikových lusků a rajčat ve prospěch papriky, podlíval maso zčásti sladkým červeným vínem (např. Lidl: Vranac Kadarka 55,-Kč/l) a aspoň 1-2 stroužky česneku bych dal až nakonec. To fakt budem dělat ty noky? Jo aha, teď koukám, že je jich tam spíš jen tak na ozdobu, takže stejně dojde na chleba.

4 Jana V. Jana V. | E-mail | 17. dubna 2013 v 9:44 | Reagovat

Recept na guláš mě úplně dostal a vypadá to, že bych se mohla akce také zúčastnit. Připojuji se k Honzovi s červeným vínem - do guláše i do sebe.

5 Helen Helen | E-mail | 28. dubna 2013 v 21:01 | Reagovat

Připojuji se  k už uvedeným komentářům na recept na guláš, jako vrchní šéfkuchař zamítám noky/po konzultaci  s Liborem/ taktéž bych věc nekomplikovala rajčaty/ musely by se dopředu spařit a oloupat, pokud bychom nechtěli celý večer plivat šlupky/  a jak napsal  Honza, nahradila bych je paprikou.V zájmu zjednodušení přípravy   noky a knedlíky zamítnuty ve prospěch chleba/ po diskusi s Liborem/.Kdyby někdo chtěl pomoci krájet, nechť si vezme kudlu a prkýnko vlastní. Poslední dva roky doma moc nekrájím a nevařím, mám na to lidi /dceru/ tak mi to krájení moc  rychle nepůjde. Přemýšlejte, zda chcete v guláši brambory/ budou se muset loupat atd./ a zavání to slovenským gulášem bez masa, ale v rámci nastavení hmoty budou asi dobré.Nějaké drobnosti jako pojistku - koření, sůl apod. vezmu, naběračku a vařečku taky.Zatím vše. Zdravím Helen

6 Libor Libor | 28. dubna 2013 v 22:23 | Reagovat

[5]: Vzhledem k ukončení této diskuze do pátku do 22.00 (v sobotu ráno jdeme s Vláďou nakupovat) si dovolím jisté mezishrnutí:
Vyjdeme z receptu nahoře, doplníme vínem, vypustíme rajčata ve prospěch paprik, noky a knedlíky. Brambory ponecháme - lidí s vlastními noži na krájení by snad mělo být dost. Helena bude šéfkuchař ovšem s patřičnou odpovědností ...

7 Libor Libor | 30. dubna 2013 v 13:55 | Reagovat

Ještě jedna změna - místo oleje navrhuji sádlo.

8 Ája Ája | 30. dubna 2013 v 22:33 | Reagovat

Budu za paďoura a přijedu autem. Kdo by se se mnou chtěl svézt, mohu jej po cestě nabrat. Tel.: 731473371
Případně nabrat proviant....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama